Iskra

Iskra

(Šta znači ime Iskra?)

“Imenica “iskra” (varnica) uzeta je za licno ime. Iskra je žareća čestica koja se javlja tokom procesa sagorevanja, procesa trenja ili električnih pražnjenja i kreće kroz gasovit medijum. Ove sitne čestice se tada nazivaju iskričavim varnicama. Iskra simbolizuje energiju koja donosi “bolji život” sa sobom.”
Iskra (…)
Zemun, prvomajska 14, jedna od najlepsih ulica tog kraja, na samom kraju ulice bila je jedna trošna kuća. Da sam stranac u ovom gradu, sigurno bih je slikala i okačila na desktop svog laptopa. Toliko je krasila tu ulicu i cinila je starom i punom istorije. Tu do te kuce neki moron je izgradio skroz modernu stambenu zgradu u kojoj je živela devojčica po imenu Iskra.
Iskra je imala 14 godina i uveliko je drmao pubertet i sve sa njim. Radila je sve sto rade njene vrsnjakinje, a pogotovo je oponašala svoju malu grupicu. Oponašala ih je u svemu osim u jednom, nije imala dečka. Sve njene drugarice uveliko su imale po momka, neke i po dva. Iskra je padala u očaj zbog toga što joj se niko nije dopadao. Bio bi tu po koji momak koji bi je zainteresovao, ali to njeno interesovanje nije trajalo dugo.
Kad bi je drugarice i pitale zašto se ne “smuva” sa Stefanom, koji je stalno gleda, ona bi im odgovorila da jednostavno nema šta da prica sa njim i da joj je dosadan kao i velika većina njenih vršnjaka. Nije lagala, stvarno nisu bili na njenom nivou, mentalno. Njih bi odusevljavalo to što je Iskra pametna, nežna i prelepa devojčica, ali oni kod nje ne bi ništa budili.
Tako su prosle cele dve godina. Iskra i dalje nije imala dečka. Na kraju je slagala drugarice da ima dečka, i kako je on dosta stariji od nje i skroz je kapira. Njene su laži otišle jos dalje, toliko daleko da je mučena rekla kako su “uradili to” (imali odnos*) i oponasala je sve filmske scene, prosto nije znala kako da im predoči drugačije sam čin. Takve stvari su je uvlačile u još vece laži samo. Počela je da se boji osobe u koju se pretvara, bila je očajna zbog istine koju je samo ona znala. Sve ih je lagala, čak je i roditelje i brata slagala. Vešto je mala Iskra lagala i uvela ih u priču njene izmisljene veze. Bila je pravi talenat za lazi, moglo bi se reci, uzivala je u detaljima i dodavanjima. Stalno bi dodavala nesto novo svojoj ljubavnoj prici.
Njih dvoje su na kraju “raskinuli” nakon par meseci, nije mogla više da laže, jer je shvatila da počinje da veruje svojim lažima. Iskra se zaljubila u tog izmisljenog lika.
On je bio visok, zgodan i markantan u njenoj glavi, vozio je plavu metalik mazdu i stalno bi je vodio na otvaranja galerija, pozoriste i bioskop. Satima bi se ljubili i grlili na ulici. Ona je patila kada je lažima dosao kraj, prosto nije želela da se ta fikcija završi.
Njeni roditelji su bili u očaju, jer Iskra nije dozvolila da ga upoznaju, samo je ona znala da prosto fizički nije izvodljivo. Kada su počeli da je pritiskaju, rekla im je da su raskinuli, čak se i rasplakala. Ceo performans je mala odigrala.
(… proslo je još dve godine)
Iskra je upisala Andragogiju na Filozofskom, i dalje ništa od dečka, nije je to više brinulo, navikla se na to stanje da joj se niko ne dopada.
Prvo predavanje, prvog dana fakulteta držala im je Prodekanka za nastavu. Zamolila ih da ustanu i kažu svoje ime i prezime, koju su školu završili i nesto zanimljivo o sebi. Uglavnom su ljudi poslušali i kao roboti samo izdeklamovali sta je od njih traženo, bio je tu i po neki duhoviti momak sa po nekim bezveze ispadom. Kada je došlo na Iskru vreme, ustala je i veoma glasno izgovorila:
“ZDRAVO JA SAM ISKRA, ZAVRSILA SAM 9. GIMNAZIJU I JA SAM ASEKSUALNA.”
(zavladala je tišina u prostoriji)
Znala je da zainteresuje ostatak sveta i baci fokus na sebe. Tacno je znala sta da kaže i apsolutno ispuni šablon koji je od nje tražen.
.. ona se samo našmešila i sela!
 – prvi deo –
                            anigif_enhanced-3747-1427152407-3

 

Published by Jovana Mitić

I'm a journalist and wannabe blogger! Eternal romantic. Sad storyteller‚ Song writer Social media menager Sales manager Actress Piano player

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: